Zdrowe żywienie JAJKO czy jest zdrowe?

  Witam odsyłam was do refleksji na temat jajka.

Jajecznica, jajka gotowane na twardo lub miękko, sadzone, omlet, pasta jajeczna, dodawane do ciast, panierki, pływające w żurku…zastosowań jaj jest tyle, że można by tak wymieniać bez końca. Czy jajka są zdrowe? Warto przyjrzeć się, co znajduje się pod skorupką. Oto fakty na temat jaj, które trzeba znać!

Jajka są smaczne i mają wiele wł
aściwości zdrowotnych. W jajku – zbudowanym z białka (58 proc.), żółtka (30 proc.), skorupki (11 proc.) i błony podskorupkowej (1 proc.) – przeważają nutraceutyki, czyli składniki bioaktywne i tłuszcze korzystne dla człowieka.

Jajko to cenne źródło witamin

 FAKT Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym te, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu.

Białko jest łatwiej trawione niż żółtko

 FAKT Jajka ugotowane na miękko są bardziej strawne niż ugotowane na twardo, ścięte na parze - niż usmażone na tłuszczu. Prawdą jest też, że białko jest łatwiej trawione niż żółtko - mogą je jeść osoby na diecie lekko strawnej.

Nie powinno się jeść więcej niż dwa jaja w tygodniu, z powodu cholesterolu

 MIT Dobrych klika dekad przetrwała ta „ludowa mądrość", a niektórzy wychodzą z takiego założeni do dziś. Błąd. Żółtko jest rzeczywiście bogatym źródłem cholesterolu, ale spożycie większej liczby jaj u zdrowego człowieka nie oznacza wcale jego większego wchłaniania. Organizm sam reguluje wewnątrzustrojowy poziom cholesterolu zależnie od wzajemnych relacji pomiędzy cholesterolem a ilością nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W przypadku jaj, stosunek kwasów nienasyconych do cholesterolu jest bardzo korzystny. Jajka oprócz cholesterolu zawierają bowiem sporo choliny, która uczestniczy w przemianach tłuszczów i cholesterolu, zapobiegając osadzaniu się cholesterolu w ścianach tętnic.

Jak przekonuje prof. Tadeusz Trziszka, który kieruje Katedrą Technologii Surowców Zwierzęcych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, nie ma ograniczenia. Można jeść nawet 20, 30 sztuk jajek tygodniowo. Jest ogrom badań światowych, które o tym mówią. Wyniki tych badań są publikowane w czasopismach naukowych. Po zjedzeniu jajka po pierwszych dwóch-trzech godzinach po konsumpcji mamy efekt lekkiego wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Potem, po pięciu-siedmiu godzinach, spada i się wyrównuje. Nie ma znaczenia, czy zje się jedno, czy 10 jaj. Tak samo organizm reaguje na inne substancje, które mu dostarczamy, na przykład na alkohol – po spożyciu mamy go we krwi, a potem organizm go trawi i poziom alkoholu spada. Zdaniem profesora , jeśli ktoś ma tendencję do odkładania się cholesterolu, to on będzie się odkładał. Ale jedzenie jaj może tu pomóc.

Jajka nie tuczą

 FAKT Jajka są niskokaloryczne. Jajko ważące ok. 50 g dostarcza tylko 75 kcal i aż 6,2 g białka.

Kampania społeczna z lat 50. XX w. głosiła „Przed pracą zjedz jajko". Dziś naukowcy starają się przypomnieć o tym osobom marzącym o nienagannej figurze. Badacze z Pennington Biomedical Research Centre w Luizjanie przeprowadzili na 20 otyłych wolontariuszach test, który dowiódł, że zjedzenie przez nich na śniadanie jajka zaspokaja na dłuższy czas apetyt. Po trzech godzinach od takiego pierwszego posiłku we krwi jest niższy poziom greliny, hormonu podnoszącego apetyt.

 Jaja mają wpływ na potencję

 MIT Mitem jest przekonanie o zbawiennym wpływie kurzego jaja na potencję, mitem są też opowieści o jej utracie z powodu „przedawkowania" jaj. I to z jednego prostego powodu: jaja w męskiej diecie mają absolutnie zerowy wpływ na potencję.

Jajko chroni oczy

FAKT W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Jajka uczulają

FAKT. W Polce jajka kurze są pokarmem, który uczula najczęściej. Zwykle przyczyną nadwrażliwości jest białko. Negatywne reakcje na spożycie żółtka są rzadsze. Dlatego też w diecie niemowląt zaleca się najpierw podawanie tylko żółtka, a dopiero potem białka. Najsilniej alergizuje jajko surowe, gotowanie eliminuje większość alergenów. Spożycie jaj zwykle wywołuje u osób uczulonych reakcje skórne. Jednak u każdego alergika objawy mogą być inne.

Jajka są produktem powszechnym w naszej kuchni. Jednak można próbować zastąpić kurze jajami innych gatunków. Jeśli okaże się, że i na nie jesteśmy uczuleni, poszukajmy produktów zastępczych. Do ciast możemy np. użyć drożdży lub przetartego banana. Na forach dla alergików znajdziemy wiele bezjajecznych przepisów na pyszne dania.

 Świeżość jajka można stwierdzić dopiero po rozbiciu skorupki

 MIT Świeżość jajka można rozpoznać już w sklepie - po matowej skorupce. W domu do badania świeżości można wykorzystać właściwości pęcherzyka powietrza znajdującego się w szerszym końcu. W miarę starzenia się jajka komora powietrza się powiększa. Dlatego świeże jajko po włożeniu do wody idzie na dno, tygodniowe jest uniesione jednym końcem ku górze, natomiast jajka, które nie nadają się do jedzenia, pływają po powierzchni. Innym sposobem jest wstrząśnięcie. Świeże nie wydają żadnego dźwięku, nieświeże tak. Białko świeżego jajka jest bowiem ściągnięte, sprężyste, żółtko wypukłe. Z czasem białko staje się luźniejsze, a żółtko spłaszczone, dlatego po potrząśnięciu jajka starego usłyszymy, jak białko i żółtko obijają się o wewnętrzną stronę skorupki.

Jajka należy trzymać w lodówce w kartonowym pudełku

FAKT Kartonowe pudełko opóźnia wysychanie jaj i chroni je przed wchłanianiem zapachów. Tak chronione jajka zachowują świeżość do 3 tygodni, natomiast całe żółtka, zalane wodą, można trzymać w lodówce do 3 dni, białka w hermetycznie zamkniętym pojemniku - nawet tydzień, zamrożone - kilka miesięcy.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty