Kiszonki i ich właściwości zdrowotne.



Kiszonki są znane już od bardzo dawna. Nasze babcie i prababcie od dekad korzystają z ich zdrowotnych właściwości, a lekarze i dietetycy doceniają wartość fermentowanych produktów. Choć kiszenie potraw znane jest od bardzo długiego czasu, dopiero teraz, od 2019 roku powróciła na nie prawdziwa moda. Pasjonaci zdrowego żywienia stale eksperymentują, sprawdzając, co jeszcze można poddać kiszeniu, aby było zdrowe i pyszne. Ze względu na ogromną ilość konserwantów na sklepowych półkach, warto przygotowywać kiszonki samodzielnie.

1. Czym są kiszonki?
Kiszonki są efektem długotrwałego procesu fermentacji. Pod wpływem działania specjalnych kultur bakterii cukier zawarty w kiszonych warzywach i owocach rozkłada się na kwas mlekowy. Dzięki temu zatrzymany zostaje proces gnicia, co znacznie wydłuża czas przydatności kiszonek do spożycia.

Procesy fermentacji mlekowej zachodzą nie tylko w popularnych warzywach, jak kapusta czy ogórki, ale także w mleku (dając np. kefir i maślankę), a także w ziarnach soi, wykorzystywanych do produkcji tempehu - wegańskiego odpowiednika mięsa.Podczas kiszenia, poza kwasem mlekowym wytwarzana jest niewielka ilość alkoholu i kwasu octowego, które odpowiadają za charakterystyczny, kwaskowaty smak kiszonek, a także ich octowy zapach.
2. Właściwości zdrowotne kiszonek

Produkty kiszone nie bez powodu nazywane są polskimi superfoods i po latach wróciły do łask. Ponownie królują na naszych stołach i mogą wykazać się szeregiem zdrowotnych korzyści.

Kiszonki są efektem fermentacji i zawierają w sobie mnóstwo bakterii mlekowych. Oznacza to, że mają działanie probiotyczne. Zawartość kwasu mlekowego doskonale wpływa na florę bakteryjną i cały nasz układ trawienny. Wpływają także na zmniejszenie ilości cholesterolu we krwi, regulują poziom cukru, a dodatkowo zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Przede wszystkim można w nich znaleźć mnóstwo witaminy C, a także E i K. Są także bogatym źródłem witamin z grupy B. Kiszonki zawierają także sole mineralne i organiczne związki siarki, które dodatkowo wzmacniają skórę, włosy i paznokcie.
2.1. Kiszonki na odporność

Dzięki dużej zawartości witaminy C, kiszone produkty wspomagają odporność. Ich probiotyczne działanie wspiera układ immunologiczny i prawidłowe funkcjonowanie jelit. Prawidłowy rozrost flory bakteryjnej chroni przed działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. Zapobiega to rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych.

Z tego też powodu kiszonki poleca się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko zachorowania jest większe. Jedzenie kiszonek pomaga uchronić nas i nasze dzieci przed przeziębieniem, grypą, a także tzw. jelitówką, czyli grypą żołądkową.
2.2. Kiszonki na układ pokarmowy

Jedzenie kiszonek wpływa także na poprawę ogólnego stanu naszego żołądka i jelit. Produkty fermentowane mogą okazać się pomocne w przypadku wielu dolegliwości żołądkowych. Kiszonki likwidują niestrawność, pomagają także leczyć zgagę. Sok z kiszonek pomoże usprawnić przemianę materii i złagodzi dolegliwości związane z chorobą wrzodową i zespołem jelita drażliwego.

Dzięki temu, że kiszonki usprawniają trawienie i przyspieszają metabolizm, mogą okazać się skuteczne w walce z nadmiernymi kilogramami. Dlatego poleca się je szczególnie osobom będącym na diecie - można je stosować także w przypadku diety dr Dąbrowskiej. Jedzenie kiszonek usprawnia pracę jelit, a także działa jak szczotka, która "wymiata" niestrawione resztki. Kiszonki stanowią więc świetną kurację oczyszcającą. Mają także moc odkwaszania organizmu, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty