Pomidor warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomidora


Obecnie ciężko sobie wyobrazić świat bez pomidora. Pomidor odpowiada za niepowtarzalny smak wielu dań, a nawet zdążył się wpisać w warzywną „popkulturę” dzięki temu, że wchodzi w skład kultowego ketchupu. Czym byłby domowy obiad bez pomidorowej, której „nie da się nie lubić”? Jak smakowałaby pizza pozbawiona pomidorowego sosu? Na szczęście warzywo to często gości w naszej diecie. Warto cieszyć się jego wspaniałym smakiem, ponieważ pod połyskującą skórką kryje się mnóstwo zdrowia!


Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Pomidory są niezbędnym składnikiem każdej diety-cud. Te składające się w 93 % z wody warzywa, poza zbawiennym wpływem na nasze zdrowie, dostarczają nam znikomych ilości kalorii. Co więcej, są bogate w błonnik, który sprawia, że długo czujemy się najedzeni, zaś zawarty w nich potas, poprzez działanie moczopędne, pozwala pozbyć się niesprzyjającego naszej sylwetce nadmiaru wody. Pomidory jednak nie tylko sprawią, że odczytanie wyniku na wadze stanie się powodem do radości – zawarte w nich witaminy sprawią, że również nasza cera nabierze blasku! Witamina C zapewni skórze dotlenienie i wzmocni jej naczynia krwionośne, zaś witamina E odejmie nam lat. Zwolenniczki naturalnej pielęgnacji zapewne wiedzą, że sok z pomidorów może być stosowany również zewnętrznie – na twarz i dłonie. Jego stosowanie rozjaśnia drobne przebarwienia i łagodzi trądzik.



Zdrowy jak… pomidor!Pomidory są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Dostarczają nam wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Znajdziemy w nich kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy, tłuszcze roślinne, białko, węglowodany, błonnik, cukry roślinne, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C (60 proc. dziennego zapotrzebowania), E i K, a także minerały - cynk, fluor, fosfor, jod, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Dzięki temu, że w ponad 90 proc. składają się z wody, nie są tuczące (100 gramów to tylko 18 kcal!), a dzięki błonnikowi zapewniają nam poczucie sytości na długo. Jednym z najcenniejszych składników pomidora jest przeciwutleniający likopen. Warto pamiętać, że tych zdrowych warzyw nie przechowuje się w lodówce – niska temperatura sprawia, że tracą smak i jędrność. W temperaturze pokojowej nie tylko zachowują wszystkie cenne wartości, lecz także mają czas na to, by dojrzeć. Co ciekawe, pomidory w formie soku lub ketchupu również wykazują prozdrowotne działanie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty