Ogórek - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Ogórek - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne | WP abcZdrowie

 Ogórek cenimy przede wszystkim za orzeźwiający, delikatny smak. Ogórki są popularnym dodatkiem do sałatek lub kanapek, chociaż mało kto pamięta, że warzywa te "kradną" witaminę C z innych produktów, utleniając ten składnik. Nie warto więc łączyć ich z pomidorami czy papryką (chyba, że wytworzymy między nimi "barierę", np. zrobimy surówkę ze śmietaną, jogurtem, olejem). Ogórki mają jednak wiele innych zalet. Przekonajmy się, dlaczego ogórki należy jeść częściej.


1. Wartości odżywcze ogórka

Ogórek składa się w 98 proc. z wody. Spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym spożywaniem płynów. Ogórki nie są jednak witaminowymi rekordzistami - owszem zawierają witaminy A, K i witaminy z grupy B(B1, B3 i B6), ale w niezbyt dużych ilościach. Siła ogórków tkwi w innych składnikach - błonniku, mikro- i makroelementach czy antynowotworowych kukurbitacynach.
 

2. Właściwości ogórka

Ogórki zawierają błonnik pokarmowy. Składnik ten nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale również szybko zapewnia uczucie sytości. Poza tym ogórki mają niewiele kalorii (14 kcal/100 g) i w ramach przekąski można chrupać je do woli.

 

Ogórki działają też lekko moczopędnie, usuwają nadmiar toksyn i odkwaszają organizm. Regularne spożywanie ogórków pomaga zniwelować problemy trawienne - zgagę i zaparcia.

Pamiętajmy tylko, że większość cennych składników zawiera skórka ogórka, a nie miąższ. Jednak trzeba na nią uważać - dla niektórych osób może okazać się zbyt ciężkostrawna.

W ogórkach zawarte są sterole roślinne, które dobrze znane są z korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, mają również wpływ na regulację ciśnienia krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny (15) ogórki bez ograniczeń mogą jeść diabetycy.


3. Ogórek a ochrona przed nowotworami

Bronią w walce z nowotworami są kukurbitacyny - związki odpowiedzialne za gorzkawy smak ogórków. Naukowcy odkryli, że mogą one chronić przed rozwojem raka trzustki. Ważny jest szczególnie jeden z nich - kukurbitacyn B (CuB), który hamuje również wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty. Za antynowotworowe działanie ogórków odpowiedzialne są także trzy rodzaje lignanów (lariciresinol, secoisolariciresinol i pinoresinol).
 

4. Ogórek na cerę

Codziennie powinniśmy wypijać ok. dwóch litrów płynów. Nie muszą pochodzić one tylko z wody lub soków, część mogą stanowić np. warzywa. Ogórek świetnie się tu sprawdzi - jest bardzo orzeźwiający i 95 proc. składa się z wody. Taki zastrzyk płynów doskonale wpłynie też na stan skóry - nie tylko ją nawilży, ale dostarczy też ważnych składników - potasu, magnezu i krzemu, które odświeżają, oczyszczają i lekko ściągają cerę.


 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty