Pomidor warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze pomidora
Obecnie ciężko sobie wyobrazić świat bez pomidora. Pomidor odpowiada za niepowtarzalny smak wielu dań, a nawet zdążył się wpisać w warzywną „popkulturę” dzięki temu, że wchodzi w skład kultowego ketchupu. Czym byłby domowy obiad bez pomidorowej, której „nie da się nie lubić”? Jak smakowałaby pizza pozbawiona pomidorowego sosu? Na szczęście warzywo to często gości w naszej diecie. Warto cieszyć się jego wspaniałym smakiem, ponieważ pod połyskującą skórką kryje się mnóstwo zdrowia!
Pomidor - sposób na szczupłe ciało i piękną cerę
Pomidory są niezbędnym składnikiem każdej diety-cud. Te składające się w 93 % z wody warzywa, poza zbawiennym wpływem na nasze zdrowie, dostarczają nam znikomych ilości kalorii. Co więcej, są bogate w błonnik, który sprawia, że długo czujemy się najedzeni, zaś zawarty w nich potas, poprzez działanie moczopędne, pozwala pozbyć się niesprzyjającego naszej sylwetce nadmiaru wody. Pomidory jednak nie tylko sprawią, że odczytanie wyniku na wadze stanie się powodem do radości – zawarte w nich witaminy sprawią, że również nasza cera nabierze blasku! Witamina C zapewni skórze dotlenienie i wzmocni jej naczynia krwionośne, zaś witamina E odejmie nam lat. Zwolenniczki naturalnej pielęgnacji zapewne wiedzą, że sok z pomidorów może być stosowany również zewnętrznie – na twarz i dłonie. Jego stosowanie rozjaśnia drobne przebarwienia i łagodzi trądzik.
Kinga C. 8s
OdpowiedzUsuń